Maskinbrodering Stingsatt tre i korsting fra AnnAkas Vinterbyen

Maskinbrodering er gøy og kan brukes til det meste. Alt fra dekorering av klær til innslag i quilter. Kun fantasien setter begrensninger for bruk.
Det finnes mange flotte design og få kjøpt til en rimelig penge. Disse kan lastes ned fra leverandøren umiddelbart etter de er kjøpt, eller de kan sendes som vedlegg i mail,

Ikke alle er like trygge på bestilling fra utlandet, da kan det være greit å kunne kjøpe desgin på CD fra en norsk nettbutikk. Quiltebua.no ønsker og tilby flotte broderidesign fra flere kjente designere. Se i nettbutikken under Broderidesign.

Etter hvert ønsker man kanskje å stingsette sine egne broderier, enten fra kjente mønster eller etter egne tegninger. Grunnene kan være mange, enten for moro skyld eller fordi man ikke liker å f.eks stitche. Eller rett og slett fordi fingrene ikke lenger henger med.

Ønsker du å gå til anskaffelse av et  broderiprogram, trenger du ikke kjøpe det mest avanserte på markedet- Du trenger heller ikke ha det det programmet som "hører "til maskinen. Dersom du kun ønsker å overføre mellom pc direkte til symaskinen uten å gå veien om USB stikke må du kjøpe det programmet som hører til maskinen. 

Janome. Digitizer junior eller Digitixer MBX

Brother PE  design

Husquerna 6D

Pfaff - Pfaff 6D

Embird. standardpakken kan utvides med flere modueller etterhvert som man ønsker. Dette er også det eneste programment meg bekjent som inneholder et lite tilleggsprogram som kalles izonizer. Dette lar deg se alle dine design på skrivebordet på pc UTEN å åpne broderiprogrammet. 

Gratis. Wilcome True Size

 

 

 

Litt mer om stabilisering som du finner i nettbutikken

Pellon® 360 EZ-Stitch®  
Tear-away(rive stabilisering)

Non-wowen perforert stabilisator spesielt beregnet til maskinbrodering der du bruker rivestabilisering. f.eks ved vanlige bomullstoffer.

Perforeringen gjør den spesielt godt egnet til å rive av uten at man strekker og river i stingene. 

Dette er en favoritt stabilisering!

Egenskaper:

Hvit ca 50 cm bred (20»)

syrefri 100% polypropylen

Tåler ikke stryking da materialet ikke er beregnet for høy temperatur

Bør i størst mulig grad fjernes fra produktet .

Pellon® 380 Soft-N-Stay™

Tynn, sterk stabilisering som blir værende inne i produktet. 

Den er myk og behagelig og kan godt brukes som stabilisering ved brodering på klær.

Spesielt godt egnet ved brodering av in the hoop design hvor stabiliseringen forblir inne i produktet

Hvit

Syrefri 100%v nylon

ca 50 cm (20»)

Tåler vaskemaskin og tørketrommel,

 

Sticky Fabri Solvy 

Vannløselig stabilisator med limside som har mange anvendelsesområder 

Finnes som metervare og i pakker med ark i ca A4 størrelser.

Egner seg spesielt godt som stabilisator til stoffer som ikke bør festes i rammen. 

Arkene er fine å bruke som overføring av broderimotiv til håndsøm eller frihåndsbroderi med maskin.

Kan brukes i blekkskriver.

Pellon® 541 Wash-N-Gone® 

tilsvarer soluvlies

Vaskbar tynn non-woven stabilisator til bruk ved maskinbrodering som applikasjon, cut work etc.

Kan brukes både under og over broderiet.Ypperlig til bruk ved flossete stoffer som skal vaskes som f.eks håndduker, flanell, velour,flees 

Fjernes ved vann ved alle temperaturer.

 

Pellon® 551 Sol-U-Film™ 

Vannløselig tynn stabilisering til bruk både under og over stoffet ved brodering.

Den er gjennomsiktig og lar seg lett fjerne i vann ved alle temperaturer.

100% PVA 

ca 50 cm bred

 

Pellon® 806 Stitch-N-Tear® 

Rivestabilisering til kraftigere stoffer og alle typer broderier der rivestabilisering kan brukes.Lett og rive i alle retninger

Hvit

Syrefri bestående av 60% Polyester og 40% rayon

ca 50 cm bred (20»)

 

Rinse away

Polyester stabilisator som kan vaskes bort, men etterlater seg en tynn fiberhinne inne i produktet.

Dette gjør denne stabilisatoren ypperlig egnet til f.eks omvendt applikasjon fordi man slipper å ta bort malen ved å kutte i stoffet bak.

Den kan kjøres i blekkskriver for å lage maler. 

Har du kuttemaskin som silhouette eller scancut kan du lage dine egne papirmaler til håndsøm. Du trenger ikke å fjerne pappen etter sammensying,


Pellon® 808 Craft-Fuse® 

Minner om kraftig vlieselin

Påstrykbar kraftg stabilisering som kan være fin å bruke i veskelommer eller mapper der du ønsker et fast uttrykk og ikke for stivt.

Hvit

Syrefri 90% polyseter og 10% Rayon

ca 50 cm bred 

Kan vaskes i vaskemaskin og tørkes i trommel ved lav varme

Tips.  Kutt stabiliseringen litt mindre enn det stoffet du skal ha det på så slipper du å få den med i sømmen.

 

Stabilisering

Litt om stabilisering og bruksområder.
Når et design blir laget for et stoff, vil måten designet lages på ta hensyn til stoffet.  Hvert sting som dannes tar hensyn til stoffets kvalitet og har de lagene med sting som trengs for å bygge designet.Dette gjør ekstra stabilisering nesten overflødig. Men de fleste design er laget for å kunne brukes på mange typer stoffer og da må man bruke stabilisering etter stoffets egenskaper for at resultatet skal bli bra.

Ofte kan det være lurt og teste litt før man får erfaring.
Generelt kan man si at dersom et design består av tette sting vil det kreve en tykkere /sterkere stabilisering enn om designet bare består av konturer.
Hver gang nålen treffer stoffet under syprossessen vil overflaten "svekkes" og dette kan føre til at stoffet trekker seg sammen slik at det dannes rynker rundt designet.
Riktig stabilisering vil ofte hjelpe slik at dette ikke så lett skjer. Dette betyr at man må ta hensyn både til type design og type stoff for å få et bra resultat.

Jeg anbefaler alltid å testsy et nytt design på det materialet du skal bruke og med stabilisatoren du tenker å bruke. Dette høres kanskje råflått ut, men av erfaring vet jeg at av og til kan kombinasjonen stoff/desing/stabilisator gå helt feil.
Det kan være feil type design til stoffet eller desinget kan ha feil. Da er det meget irriterende å ødelegge produktet man har sydd. 
Alle disse prøvedesigna, både vellykka og mindre vellykka ,  med stabilisator kan man samle i en boks og ha som prøvelapper til fremtidige referanser :)

Her finner du en oversikt over hvilke stabilisator som anbefales til forskjellige stoffer

Lykke til


 

Illustrasjonsbilde

Det finnes mange merker med stabilisering , men de fleste  har disse typene 

Tear Easy/Rivevlieselin
Rivbar stabilisering som kan brukes til det meste. Kan brukes til de fleste vanlige bomullstoffer.Bruk gjerne to lag dersom stoffet er gjennomsnittlig tykt og designet tett. Kan også kombineres med Totaly stable etter Ultra stable ved svært store og tette desing normalt tykke stoffer. Er lett og rive bort ettere brodering.

Totally Stable: 
Stabilisering som strykes fast, stabiliserer godt på stoff som er løst vevd og til elastiske stoffer, samt som ekstra stabililisering ved store tette design på vanlige stoffer.Reves bort etter brodering

Ultra Stable
Ekstra sterk påstrykbar stabilisering til bruk ved tette broderier og mange detaljer. Må klippes bort

Filmoplast/sticky
Det er ikke alle slags stoff vi ønsker å spenne opp i ramma, noen er for tykke og på noen stoffer kan ramma lage "svimerker" på stoffet. Da spenner jeg opp et lag med filmoplast i ramma. River av beskyttelsespapiret og fester stoffet jeg skal brodere på. Syr eventuelt tråklesting rundt designet for å feste bedre.På tynnere stoffer kan man bruke det brukes Tear away under som ekstra stabilisering,

Papir Solvy. 
Vannoppløselige papirark som kan brukes i skriver eller kopimaskin . Fint til miniatyrquilting, crayzyquilt m.m Ark i A 4 størrelse

Softn sheer/softn stay
Sterk tynn non woven nylon stabilisering som ofte brukes i "In the hoop" design som punger, mapper, vesker etc. Den forblir inne i produktet.

Varme og av vaskbare stabiliseringer

Solvy:
Vannoppløselig plast som brukes over stoffene, nødvendig over frotte, fleece, joggestoffer ol.Dettevil forhindre at stoffibrene kommer opp gjennom broderingen. Løeses lett opp i vann.

Soluvlies
Vannløselig vlieselin som brukes på samme måte som Solvy.

Ultra Solvy: 
Tykk vannoppløselig plast som brukes til frittstående broderier (lace)

Sulky Heat away: 
Stabilisring som fjernes med varme og kan brukes i ramma ved brodering av blonder eller andre frittstående broderier(lace)